Wie ervaring heeft met het vissen op roofvis, weet hoe belangrijk het is om het juiste gereedschap bij te hebben.

Wie ervaring heeft met het vissen op roofvis, weet hoe belangrijk het is om het juiste gereedschap bij te hebben.

Welk gereedschap is nodig bij het vissen op roofvis?

Wie ervaring heeft met het vissen op roofvis, weet hoe belangrijk het is om het juiste gereedschap bij te hebben. Sterker, zonder dit gereedschap mag je eigenlijk niet op pad gaan. Wil je het roofvissen op snoek, baars en snoekbaars oppakken, dan heb je vaak aan één of twee tangen al genoeg, maar neem wel de juiste…

ARCA

Het vissen op roofvis als baars, snoek en snoekbaars is een van de populairste takken van hengelsport. Je kunt het lekker actief doen en je kunt met tal van technieken en tactieken aan de slag gaan. Qua materiaal pas je natuurlijk je hengel, molen of (kunst)aas aan op die techniek. Ga je met de dropshot op baars, dan pak je een licht, buigzaam (dropshot)hengeltje, een 1000 of 2000 model werpmolen en een fluorocarbon onderlijn met daaraan de dropshothaak geknoopt. Wie op snoek gaat vissen in de polder, zoekt weer het liefst een hengel die bij het kunstaas past, naar gelang je met de spinner vist; een jerkbait of een streamer of lichte shad.

Trabucco tang

Gevlochten lijn knippen

Wat deze visserijen op roofvis verbindt, is het gebruik van onthaakgereedschap. Ongeacht welke techniek of roofvissoort (naast de top 3 kun je ook roofblei en meerval natuurlijk meerekenen); je kunt niet zonder onthaakgereedschap. Ga je op baars vissen of snoekbaars, dan volstaat vaak een korte, gewone onthaaktang. Neem je een onthaaktang die ook een knipmechanisme heeft, dan kun je ook staaldraad of fluorocarbon en nylon lijn doorknippen. Let op, voor het doorknippen van dunne nylon lijnen of gevlochten lijnen kun je het beste een speciaal schaartje voor ‘braided line’ nemen.

In de regel zal het onthaken van baars of snoekbaars met kunstaas (we laten het vissen met dood aas even buiten beschouwing) niet veel problemen opleveren. Hoe meer haken (dreggen) er aan je kunstaas zitten, hoe lastiger het kan worden. Wat helpt om dreggen te onthaken, is bijvoorbeeld het plat knijpen van de weerhaken, of dreggen te nemen die weerhaakloos zijn. Deze zijn vaak eenvoudig te lossen.

onthaken van een snoek

Hoe onthaak je een snoek

Wanneer je op snoek gaat vissen, verdient het aanbeveling om een langere onthaaktang te gebruiken en daarnaast ook een kniptang om eventueel dreggen door te knippen. Voor de snoek heeft een lange kniptang de voorkeur. Knip de haak net onder de weerhaak door om deze eenvoudig te lossen. Neem het zekere voor het onzekere wanneer een roofvis moeilijk gehaakt zit, bijvoorbeeld in de buurt van de kieuwbogen, en kies ervoor om de haak door te knippen en er een nieuwe dreg aan te zetten. Dat laatste is een handigheidje waarbij je een splitringtang nodig hebt. Deze drukt de splitring open, zodat je de oude dreg of haak kunt verwijderen en er een nieuwe dreg op kunt zetten.

onthaken van een snoek

Wat te doen bij geslikte haken

Vis je met een enkele haak, zoals een jigkop of dropshotmontage, of in de polder met een onverzwaarde spinner, dan heeft dat natuurlijk veel voordelen voor het onthaken. Wanneer je dan ook de weerhaak plat knijpt, zal onthaken vrijwel nooit problemen opleveren. Wanneer er in het ergste geval een haak geslikt wordt, knip hem dan zo dicht mogelijk bij de haak door. Wanneer je twijfelt over de kans op overleving, dan kun je vaak beter kiezen om de vis uit zijn lijden te verlossen. Check ook de vergunning over de voorwaarden in jouw viswater.

onthaken van een snoek met Trabucco tang

Bij schijnen

Een snoek of snoekbaars kun je vaak het beste vasthouden met de kieuwgreep. Bij een snoek zal de vis dan vanzelf de bek openen, een snoekbaars moet je bij de kieuwgreep vaak een handje helpen met de tang om de bek te openen. Vis je in schemerige of donkere omgeving, zorg dan voor een hoofdlampje om bij te schijnen wanneer je voor het onthaken de bek van de roofvis opent. Nog een tip: vis je ook op zee, kies dan voor rvs tangen of tools die met titanium vervaardigd zijn. Samengevat: ga nooit van huis zonder het juiste gereedschap bij het roofvissen!

NL
Powered by TranslatePress