Op de meeste Nederlandse forelvijvers is vliegvissen of het vissen met natuurlijk aas als meelwormen de norm, maar in Vlaanderen wordt de voorkeur gegeven aan het vissen met kunstaas op deze soort.

Op de meeste Nederlandse forelvijvers is vliegvissen of het vissen met natuurlijk aas als meelwormen de norm, maar in Vlaanderen wordt de voorkeur gegeven aan het vissen met kunstaas op deze soort.

Rapture Spoons – Vissen op forel met mini-lepels

Het is vroeg in de ochtend wanneer ik in de auto stap en koers zet naar de Witte Vijvers, een groot vijvercomplex midden in Vlaanderen. Hier is zowel karper als forel te vangen. Ik heb een afspraak met Johan Jonckers van Rapture en het doel van de dag is het vangen van regenboogforel op de forellenvijver van het complex, dit met de nieuwe spoons van Rapture. De zon staat al hoog aan de hemel als ik arriveer, dus we gaan gelijk aan de slag. Zou het ons lukken om de slimme forellen te verleiden?

Tekst en foto’s: Johan Jonckers/Johan Struwe – Beet

Complex De Witte Vijvers.

FOREL OP KUNSTAAS

Op de meeste Nederlandse forelvijvers is vliegvissen of het vissen met natuurlijk aas als meelwormen de norm, maar in Vlaanderen wordt de voorkeur gegeven aan het vissen met kunstaas op deze soort. Het merk Rapture van Arca-Bifa is op deze trend ingesprongen, en lanceert de nieuwe spoons uit de Pro Series. Op uitnodiging van Johan Jonckers van Rapture kom ik langs bij de Witte Vijvers, om te ervaren hoe deze visserij in zijn werk gaat. Waar ik zelf meestal met 300-grams hengels en bonken lood van twee ons in de weer ben tijdens mijn visserij aan en op zee, is deze specifieke visserij een behoorlijk stuk uit de comfortzone! Werpen met lepeltjes van 1,8 gram aan 5-grams hengels, met een 20/00 nylon lijn. Het is even wennen.. Maar toch blijkt het een uitermate effectieve manier van vissen!

MATERIAAL EN TECHNIEK

Johan vist vandaag met diverse spoons uit de Pro Series, zoals de Area Spoon, de Glidex en de Prism. Stuk voor stuk ultralichte lepeltjes met een weerhaakloze enkele haak. Om deze toch enigszins fatsoenlijk te kunnen wegzetten, zijn ook de hengels extreem licht. We gebruiken vandaag de Rapture Drone LTX hengels met een werpgewicht van 0,3 – 5 gram. Ondanks het extreem lage werpgewicht toch absolute high-end hengels voor deze visserij!

De spoelen van de Trabucco Kronos werpmolens van het model 2000 zijn opgespoeld met 20/00 nylon, waarbij er geen specifieke onderlijn wordt gebruikt. Het lepeltje, met een gewicht van 1,8 gram wordt direct aan het nylon geknoopt. Al met al dus uitermate geraffineerde hengelsets om de schuwe forellen aan de schubben te komen.

Forel gevangen met Rapture Spoon.

VOLOP ACTIE!

Aangezien we redelijk laat in de ochtend starten na een lange rit, slaan we de aangeboden koffie vooralsnog af en gaan we gelijk aan de slag. Johan Jonckers: ‘Het is altijd afwachten wat de bijtmomenten van de forellen zijn op een dag. Dat varieert constant en is ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is vooral zaak om vast te stellen waar op de vijver de vis zich bevindt en deze dan goed te blijven aanwerpen.’ Lang hoeven we echter niet te wachten, want vrijwel meteen vliegt de hengel van Johan krom en een leuke forel wordt snel geland. En er volgen er snel meer. Aanbeet na aanbeet wordt verzilverd, waarbij er ook een paar mooie exemplaren van boven de vijftig centimeter worden verschalkt. Onnodig te zeggen dat het lichte hengeltje tot in het handvat buigt onder dit geweld! Overigens wordt er bij deze visserij niet aan catch-and-release gedaan. De vangst is bedoeld voor consumptie, dus een goede koelbox is onmisbaar.

LANGZAAM IS HET DEVIES

Nadat ik de kunst van Johan een tijdje mag afkijken, en er inmiddels genoeg actie op camera is vastgelegd besluit ik zelf ook een hengel erbij te pakken en een poging te wagen. Johan Jonckers: “Het devies is zo langzaam mogelijk te vissen, met af en toe even een extra tikje met de top om de aandacht van de forel te trekken. Deze lepels hebben van zichzelf dermate veel actie dat snel vissen niet nodig, en zelfs ongewenst is. Zie je forellen liggen onder het wateroppervlak? Werp deze dan voorzichtig aan en kijk of ze er achteraan komen.”

Met dit advies in het achterhoofd zoek ik met mijn polariserende zonnebril naar forellen die onder het wateroppervlak liggen en werp deze subtiel aan met mijn knalroze Drone-lepeltje. En ook bij mij volgt de ene na de andere aanbeet, waarbij er door de weerhaakloze haken ook nog wel wat wordt verspeeld. Een bijzondere ervaring aan ultralicht materiaal!

Johan Jonckers met een fraaie regenboogforel.

VLAAMSE GEZELLIGHEID

Met ruim dubbele cijfers aan vangsten en een tot de nok gevulde koelbox lijken de Rapture spoons zich absoluut te bewijzen op de put-en-take wateren. De hele dag hebben we volop actie en we sluiten de sessie dan ook tevreden af. Tijd om even na te praten in het gezellige clubhuis van de Witte Vijvers, uiteraard onder het genot van een typisch Vlaams pintje. Even later nemen Johan en ik hartelijk afscheid en vangt de terugreis naar Nederland weer aan. Met een bijzondere ervaring op zak, waar je normaal nooit mee in aanraking zou komen in je dagelijkse visserij. En met de uitgekiende materialen waar we mee visten, hebben we het maximale uit onze sessie gehaald.

Nadere informatie over het Rapture kunstaas en waar het te koop is, is te vinden op www.arca-bifa.com. De Arca-Bifa catalogus is te downloaden vanaf deze website en ook vind je er een overzicht van verkooppunten van de producten van Arca-Bifa.

NL
Powered by TranslatePress