Kunstaas voor de forel op forelvijvers doet het ook goed voor de wilde forel op beekjes en riviertjes.

Kunstaas voor de forel op forelvijvers doet het ook goed voor de wilde forel op beekjes en riviertjes.

Kunstaas voor de forel: te veel om te kiezen?

Forelvissen klinkt natuurlijk wat algemeen, want je kunt tegenwoordig in Nederland en België vooral op de ‘forelvijvers’ vissen op gekweekte regenboogforel, maar ook in het wild op beekforel en zeeforel en in het ‘semi-wild’ op een water als het Oostvoornse Meer.

Rapture Kunstaas voor de forel

Wokkels

De forelvijvers zijn voor de meeste sportvissers de gemakkelijkste bestemming. Verspreidt over Nederland vinden we deze vijvers nagenoeg in elke provincie. Ook mensen die niet vaak vissen, wagen hier een poging om een maaltje forel bij elkaar te vangen. De eenvoudigste methode is met natuurlijk aas zoals wasmotten, maden of meelwormen, of met gekneed foreldeeg of ‘kunstig’ nagemaakte plastic varianten zoals ‘wokkels’, plastic wormen of maden, of twistertjes. Het gebruik van ‘echt kunstaas’ zoals spinnertjes, lepels of plugjes was tot voor kort niet echt gangbaar op de forelvijvers, maar toch zien we dit beetje bij beetje op meer vijvers toegestaan.

Kunstaas voor de forel op forelvijvers doet het ook goed voor de wilde forel op beekjes en riviertjes. De reeds genoemde lepeltjes, plugjes en spinnertjes zijn dan de aangewezen kunstaassoorten, maar vergeet ook niet de kleine shadjes en twistertjes in de afdeling softbaits. Met name op de kleinere forellen werken deze goed; zij zijn vooral gespecialiseerd in het vangen van broedvisjes. Kleine visjes dus met lengtes tussen de 2 en 5 cm.

Hier een mooi voorbeeld op YouTube van forelkunstaas:

Eironde

De pikeurs onder de forelvissers kiezen steeds vaker voor lepeltjes. Dat zijn dan niet altijd de smalle slanke lepeltjes van weleer, maar de eironde varianten in kleine maten, uitgevoerd met een enkele haak. Deze laten zich langzaam dwarrelend door de waterkolom voeren, een stuk langzamer dan de slanke, kleine lepeltjes die vooral op snelheid gebouwd waren.

Rapture Kunstaas voor de forel

Een overeenkomst tussen vrijwel alle forelaasjes is dat het moet vibreren en triggeren. In die categorie komen we zeker ook uit bij de plugjes. Nu kennen roofvissers natuurlijk de kleinere plugjes die het goed op baars doen; maar hetzelfde spul doet het ook prima op forel. Overigens zijn er wel meer overeenkomsten tussen forel en baars, want ook de hiervoor genoemde eironde lepeltjes zijn zowel prima voor de forel als voor de baars.

Trabucco Kunstaas voor de forel

Het kunstaas voor forel is een categorie die met name uit de zuidelijke landen is overgekomen. Hier wordt veel gevist op wilde forel en de kleine maten onder lepels, plugjes en spinners zijn hier erg gewild, zodat ook de merken die je boven de Middellandse Zee aantreft, hier veel aanbod in hebben, zoals Rapture en Trabucco, die beide verdeeld worden door Arca.

http://www.rapturelures.com/eng/

http://www.trabuccofishing.com/

https://www.arca-bifa.com/

Oostvoornse Meer

Zoek je liever de grotere forellen, dan kun je eens checken of er een forelvijver is die ook ‘zalmforel’ heeft rondzwemmen, waar je met meerdere aassoorten op kunt vissen. Maar je kunt natuurlijk ook een dagje naar het Oostvoornse Meer, waar je dankzij jarenlange uitzettingen grote en sterke forellen kunt tegenkomen in tal van varianten. Deze ‘buitencategorie’ forellen kun je gerust wat groter kunstaas aanbieden dan de enkele centimeters grote plugjes, lepels of spinners. In het brakke water van dat meer zwemmen namelijk ook grotere aasvissen zoals haring rond en daar zijn de forellen gek op.

Lees voor het Oostvoornse Meer wel eerst de reglementen goed door, want je mag er bijvoorbeeld alleen met een enkele haak vissen en niet met dreggen. Maar ook daar is materiaal voor gemaakt en wanneer je plugjes of spinners al niet zijn uitgevoerd met enkele haken, dan kun je die zelf natuurlijk ook eenvoudig monteren. En tenslotte nog een waarheid als een koe: naast de kleuren grijs/wit en blauw/wit zijn forellen bijna altijd verzot op imitaties van zichzelf. Het is dus niet voor niets dat er onder de pluggen en plugjes veel look-a-likes van de beekforel zitten. Knoop het maar in je oren. Succes!

NL
Powered by TranslatePress