Voor het eerst moest het Arca-team hun meerdere erkennen in het Beet team.

Voor het eerst moest het Arca-team hun meerdere erkennen in het Beet team.

De vijf-tegen-vijf Arca-Beet viswedstrijd

Arca-Beet viswedstrijd

Eind september 2021 werd de derde editie gevist. De opzet: vijf ‘Beetmannen’ nemen het op tegen vijf Arca-vissers. Het ene jaar wordt er in België gevist en het andere jaar in Nederland. Ditmaal waren wij de gastheer en kozen we voor de Snake Lake op het prachtige vijvercomplex van de Berenkuil. Gezelligheid staat voorop, maar als het startsignaal klinkt worden de mensen fanatieker en fanatieker…

Tekst: Jan van Schendel, foto’s: Jan van Schendel & redactie Beet

Het Snake Lake is inmiddels wel bekend bij de meeste witvissers. Een soort van kanaaltje dat enkele keren helemaal ombuigt en zo de gelegenheid biedt om zoveel mogelijk hengelaars (56 stekken in totaal) onder vergelijkbare omstandigheden te laten vissen. Wat is er allemaal niet te vangen hier? De ‘hoofdvissen’ zijn hier absoluut de F1’s, een vis die vergelijkbaar is met de giebel en die erom bekend staat dat hij ook tijdens de wintermaanden goed blijft azen. Verder zwemmen er schub- en spiegelkarpers, voorns, blieken, brasems, windes, zeelten, baarzen en er zijn zelfs barbelen te vangen hier. Je weet dus nooit zeker wat je nu weer aan de haak krijgt bij een aanbeet. Kortom, een prachtig viswater!

Stijn Thomas had er zin in!
Stijn Thomas had er zin in!

Overigens is er hier ook inmiddels een karpervijver aangelegd met twee eilandjes in het midden. Hier zijn meest karpers te vangen en er kan hier zowel met de vaste hengel als met de methodfeeder en zelfs ook pellet waggler worden gevist. Prachtig gewoon!

HEEL VEEL OPTIES

Op het moment van de wedstrijd zaten we in die typische overgang van de zomer naar het najaar en dat was wel aan het aasgedrag van de vissen te merken. Ik heb hier weleens beter gevangen zien worden, maar slecht waren de vangsten nu ook zeker weer niet. Je hebt hier zoveel verschillende mogelijkheden dat het altijd weer een uitdaging is om de juiste tactiek te bedenken. Daarbij is elke plek ook weer iets anders. Soms kun je de vissen vlakbij de eigen oever vangen. Op andere plekken vang je ze juist weer het best op het diepste punt van de vijver. Dat punt ligt meestal op zo’n vijf tot zeven meter uit de oever. Een van de belangrijkste visafstanden is vaak de overkant, al dan niet pal tegen de oever. Tel daarbij op dat er ook op aasgebied echt heel veel mogelijkheden zijn en je praat over een uitdagende visserij. Zachte haakpellets zijn vaak een heel goed aas, op sommige momenten werken harde pellets in een bandje ook prima. Ook met deeg wordt hier regelmatig goed gevangen. Zelf vis ik ook altijd graag met mais hier en tenslotte kun je ook vaak prima vangen met een of twee stukjes worm in een bandje. Nou maak daaruit maar eens de juiste keuzes…

Strak tegen de overkant.

HEEL VEEL WITVIS

Ik had zelf al een hele tijd hier niet meer gevist en ik stond er verbaasd over hoeveel kleine vis er nu te vangen was. Met zachte haakpellets was er daardoor gewoon niet te vissen. Het aas kwam gewoon nooit aan de bodem. Met name de voorns en blieken gedijen hier prima en het is ongelooflijk hoe snel die vissen hier groeien. Het zou interessant zijn om eens te zien wat er te vangen zou zijn bij een totaal op witvis gericht wedstrijdje. De uitslagen zouden weleens verrassend kunnen zijn. Vandaag was dat echter niet aan de orde. Het ging om de grotere F1’s en ook hier en daar om een enkele flinke karper.

Prachtige karpers,…
…zowel schubkarpers als spiegelkarpers.

GELIJKE KANSEN

Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te maken werden de nummers om en om bezet door de twee teams. We visten op de eerste ‘string’ van de vijver, dus op de nummers 2 tot en met 20. We visten met teams van vijf vissers en iedereen had een open plaats tot het volgende nummer. Ruimte om te vissen dus voor iedereen en beide teams een kopnummer. Het Arca-team viste op de nummers 4, 8, 12, 16 en 20, het Beet-team bezette de nummers 2, 6, 10, 14 en 18. We visten in twee periodes van drie uur met tussen de middag een pauze van een half uur. Vrijwel altijd zijn de middaguren wat beter dan de morgen en zo was het nu ook weer op de meeste plekken. Zelf lootte ik op nummer 10 en dat nummer ligt midden in een van de bochten in dit water. Die bochten zijn echte hotspots en ik wist meteen dat ik een van de beste nummers had geloot.


Zo vader, zo dochter!

MIJN AANPAK

Zelf besloot ik om zowel onder de eigen oever te vissen, met mais, als aan de overkant tegen het riet. Daar zou ik met pellets vissen en toch ook wat maiskorrels voeren. Op die manier komen er nog weleens enkele karpers op de stek. Nou, mais en ook zachte haakpellets waren zinloos als haakaas. Simpelweg teveel kleine vis. De enige oplossing waren harde 6 mm pellets in een bandje en op die manier kreeg ik na zo’n twee uur vissen mijn stek aardig aan de praat. Voor de pauze ving ik zo’n twintig vissen, bijna allemaal F1’s.

Blije gezichten!

Om eerlijk te zijn verwachtte ik een fantastische tweede wedstrijdhelft omdat net voor de pauze de vissen opgestapeld lagen, maar dat viel nog niet zo mee. Voor iedere aanbeet moest ik moeite doen, maar goed, al met al kwam er toch regelmatig een vis in het net. Later ben ik nog gaan ‘jiggeren’ en ook dat leverde nog wat extra vissen op. Dat was nodig ook want er waren verschillende vissers die ook redelijk goed vingen, zeker Koen Vandermolen naast me, maar ook even verderop Ed Willems en Bas Boersma. Al met al werd het zo een spannende wedstrijd met kleine onderlinge verschillen, waarbij uiteindelijk het balletje net de goede kant op viel voor mij. Ik eindigde de wedstrijd uiteindelijk met 33.300 gram, voor Ed Willems met 32.800 gram en Koen Vandermolen die op 29.800 gram eindigde.

Het gaat bij deze wedstrijd echter vooral om de teamuitslag. Dit jaar blijft de wisselbokaal voor het eerst in Nederland. Het team van Beet won de wedstrijd met 100.500 gram tegen 89.900 gram voor het Arca-team dat de eerste twee edities van deze wedstrijd wist te winnen.

Altijd weer gezellig!

Al met al een prachtige en gezellige visdag op een schitterend water dat zich vandaag misschien niet van zijn allerbeste kant liet zien, maar waar de vangsten nog steeds heel behoorlijk waren. Tel daarbij op de goed verzorgde catering, zowel tijdens de pauze als na de wedstrijd en ik ben ervan overtuigd dat iedereen genoten heeft van deze dag. Meteen na de wedstrijd werden de eerste plannen al gesmeed richting het komende jaar, wanneer we ergens in België de onderlinge strijd weer aan gaan.

Einduitslag

Team Arca

Stek 4 Stijn Thomas 6.600 gram

Stek 8 Marcel Raijman 5.900 gram

Stek 12 Koen Vandermolen 16.000 gram

Stek 16 Bas Boersma 28.100 gram

Stek 20 Lieke Boersma 19.100 gram

Totaal 89.600 gram

Team Beet

Stek 2 Jan Zekveld 18.400 gram

Stek 6 Rob Lustig 9.400 gram

Stek 10 Jan van Schendel 33.300 gram

Stek 14 John Huussen 6.600 gram

Stek 18 Ed Willems 32.800 gram

Totaal 100.500 gram

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Beet Magazine. Kijk voor nadere informatie over dit hengelsportmagazine op www.beet.nl.

NL
Powered by TranslatePress