Het seizoen is begonnen – deel 3: vissen met de method feeder

Het vissen met de method wordt steeds populairder en dat is prima te verklaren. De visserij is makkelijk op te pakken, je hebt er niet bijzonder veel voor nodig. Daarnaast staat deze manier garant voor spektakel en is het verrassend simpel om zelf te doen! En daar weet Koen Vandermolen  alles van.

Voor het methodfeederen heb je beslist niet veel materialen nodig!

In feite heb je om te vissen met de method niet meer nodig dan een licht feederhengeltje, wat grondvoer, onderlijntjes, molen en een hengelsteun. Dat valt dus allemaal wel mee. Natuurlijk zijn er wel wat dingen om in de gaten te houden. Zo is een grondvoer met veel grove bestanddelen bijvoorbeeld af te raden. Koen gebruikt vandaag Bait-Tech Envy Method Mix Green. Een voer op vismeelbasis, mooi egaal van structuur. Dat is van belang omdat je dit voer op het lood gaat bevestigen. Om dat zonder problemen te laten verlopen is een voer met enige kleefkracht nodig.

Een egaal voer met wat kleefkracht, zoals deze van Bait-Tech, is wel zo fijn.

Qua onderlijn hoef je ook al niet ingewikkeld te doen. Een simpel onderlijntje met een hair of baitbandje volstaat. Arca heeft dit jaar doorontwikkelde onderlijntjes voor het (method)feederen op de markt gebracht. Waar de wikkelingen van de knoop van het oude model ongeveer ter hoogte van de haakpunt stopten, lopen die nu door tot in de haakbocht. Daarmee is de aaspresentatie stabieler. Het aas heeft iets minder beweegruimte waardoor de haak met aas soepeler in een vissenbek zal verdwijnen, en dat is natuurlijk wat we willen!

Links het oude model waarbij het haakaas iets meer speelruimte heeft, rechts de nieuwe verbeterde versie.

Voor het vissen bevochtigd Koen het voer zodat het redelijk goed kleeft, maar niet te. Hij kan er zeg maar net een bal van knijpen in zijn hand, maar bij enige weerstand valt die bal direct uit elkaar. Na het bevochtigen drukt Koen het voer even door een zeef zodat alle klontjes ook tot fijn poeder zijn verworden. Onder de haak in de baitband bevestigd hij vervolgens een pellet. De visafstand had hij al bepaald. In het midden van deze vijver bevindt zich een zuurstofpomp. Voor stokvissers ligt deze buiten bereik, maar reken maar dat vissen zich graag rondom deze pomp ophouden. De lijn is op de juiste afstand achter de lijnclip van de molen geplaatst, zodat Koen keer op keer exact op dezelfde stek vist. De Eurofish Feeder is voorzien van twee lijnclips zodat je moeiteloos verschillende afstanden achter de clip kunt plaatsen om eventueel later in de sessie een andere stek af te tasten.

Dankzij zijn twee lijnclips kun je met de nieuwe Eurofish Feeder molen moeiteloos op meerdere afstanden vissen.

“Dan is het simpelweg je methodloodje van een laag voer voorzien en inwerpen!” Zegt Koen terwijl hij met grote precisie zijn method snaarstrak tegen de voerpomp gooit. “Ik zal om de vijf minuten inhalen en wat nieuw voer brengen.” Tijdens die eerste worp zien we de top af en toe zenuwachtig heen en weer wippen, maar tot een echte aanbeet komt het niet. Deze visserij kan wat dat betreft zenuwslopend zijn. Je moet echt geduldig afwachten tot de top razendsnel kromtrekt. Als Koen zijn Eurofish methodfeeder op de steun legt valt de lijn plots helemaal slap. Koen weet genoeg en trekt de hengel krom. Een mooie kruiskarper vormt het eerste slachtoffer aan de method vandaag.

Al snel komt de eerste aanbeet!

“Qua aaspresentatie kun je wat spelen. Je kunt ervoor kiezen om het haakaas in het hoopje voer te verstoppen, maar dat hoeft niet. Reden om het wel te doen is om in de war werpen te voorkomen. Als de vis fanatiek op je stek aast hebben ze het haakaas heus in no-time gevonden.” Vandaag vist Koen zoals gezegd met pellets, maar er zijn ook allerlei soorten (mini)boilies die het fantastisch kunnen doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van wafters? Drijvende boilies die op het gewicht van de haak toch zinken. Als een karper perongeluk inademt in de buurt van zo’n wafter vliegt hij zo zijn bek in! Bekijk het ruime assortiment van Bait Tech maar eens!