Test vijverhengels

Een zonovergoten dag in het vroege voorjaar, Koen Vandermolen gaat vandaag de drie nieuwste vijverhengels van Arca aan de tand voelen op het water van Vissersclub ’t Marotje. De visvijver zit vol met brasem en kleine karpers. Op papier de ideale tegenstanders voor deze nieuwe reeks hengels.


Een vijver vol (kleine) karpers vormt het ideale toneel om deze nieuwe reeks vijverhengels van Arca aan de tand te voelen!

 

De nieuwe reeks bestaat uit drie type hengels: de Arca Carp Addiction, Arca Hydro Carp en de Arca Inferno Carpodrome. De Hydro en Inferno Carpodrome zijn ingedeeld in drie uitvoeringen:  de 1000, 2000 en 3000. Daarbij zal het 3000 model het strakst zijn. Bovendien hebben alle 3000 modellen stevig versterkte bussen met haaks (45 graden) op elkaar gewoven carbonvezels.

Allereerst haalt Koen de gunstigst geprijsde hengel uit zijn foudraal: de Carp Addiction 9,5 m.
Hij heeft zojuist al twee balletjes vismeelvoer op 9,5 meter gecupt en daarom verwacht hij al snel actie. Na tien minuten volgt de eerste aanbeet en dan mag deze gloednieuwe stok laten zien wat hij kan. De hengel bezit over een strakke actie, maar buigt lichtjes mee als het elastiek met een behoorlijke gang de top verlaat. Op die manier worden losschieters voorkomen. De uitvallen van de gehaakte kruiskarper worden probleemloos gepareerd en met een grote glimlach dirigeert Koen de vis zijn uitgestoken schepnet in. Die is binnen! De Addiction Carp is goedgekeurd, de fighting kit in de laatste drie delen zorgen ervoor dat je ook in de laatste fase van de dril maximaal controle houdt over de vis.

De licht parabolische actie zorgt ervoor dat de kans op het lossen van een vis minimaal is.

Zonder kleerscheuren uitgedrild en geland!

 

Dan de beurt aan een hengel uit het middensegment: de Hydro Carp 2000. Alle bussen zijn verstevigd, dat zijn ten slotte de delen die het snelst slijten. Wie voor de 3000 gaat beschikt zelfs over extra verstevigde 45 graden gewoven carbon bussen. De Hydro Carp wordt standaard geleverd met een telescopische, driedelige topkit zodat er eventueel ook zonder elastiek kan worden gevist. De vijver die Koen vandaag bevist laat elastiek gewoon toe, dus heeft hij de hengel van topelastiek voorzien. In vergelijking met de Addiction is de actie van de Hydro Carp iets strakker, maar nog steeds is er sprake van een parabolische actie. Inmiddels heeft de vis de stek van Koen gevonden. Binnen vijf minuten haakt Koen een brasem, die glijdt gewillig, zonder al te veel weerstand te bieden richting de oever. We willen natuurlijk wel iets meer strijd zien, dus zet Koen nogmaals in met de Hydro Carp, de hengel met de dunste diameter uit de reeks nieuwe hengels.  Hij prikt drie maden op het haakje en laat de dobber weer rustig op 9,5 meter zakken. Resoluut schiet de dobber onder en aan het elastiek te zien is het ditmaal wel een karperachtige. De hengel houdt zich kranig en buigt lichtjes mee, maar het elastiek vangt de grootste klappen op. “Het fijne aan deze hengel vind ik met name de lage diameter, hierdoor heeft wind iets minder vat op de hengel en is het dus een makkie om de dobber op zijn plek te houden!” Zegt Koen terwijl hij de karper zijn net in loodst. Ook de Hydro Carp is beslist goedgekeurd!

De Hydro Carp is makkelijk te sturen dankzij zijn dunne diameter!

 

Koen laat de karper via zijn schepnet weer te water en wrijft eens in zijn handen. Nu is het de beurt aan de laatste hengel uit deze serie. Een doorontwikkeling van de populaire Inferno Carp; de Inferno Carpodrome. “Dit is mijn persoonlijke favoriet!” Zegt Koen enthousiast. “Deze hengel is het strakst van de drie. De diameter is weliswaar een klein beetje groter dan die van de Hydro Carp, maar dat maakt deze hengel goed met strakheid. Hij veert nauwelijks door wanneer er sprake is van zijwind, dus hoef je dan ook niet zo hard te werken om de hengel stil te houden.” Standaard wordt deze hengel geleverd op een lengte van 9,5 meter, maar is uit te breiden naar 11 meter met een paralleldeel. De hengel wordt hierdoor dus niet dikker aan het achtereind.

Koen zijn persoonlijke favoriet is deze Inferno Carpodrome.

 

Het Sic oog van de fighting kit zorgt ervoor dat het elastiek soepel in en uit de hengel kan bewegen zonder daarbij te beschadigen. De Carpodrome laat meteen zien waar hij goed in is: grote vissen temmen. De eerste vis die gehaakt wordt is direct een mooi karpertje. In vergelijking met de andere hengels valt op dat de vis net iets sneller uitgedrild is, mede door de strakheid. In de wedstrijdvisserij kon dit weleens van doorslaggevend belang zijn! Zoals je inmiddels wel van Arca gewend bent zijn alle drie de hengels gunstig geprijsd. De prijs-kwaliteit verhouding is enorm gunstig, er is voor iedere visser wel een geschikte hengel in de Arca range te vinden!